2012. június 21., csütörtök

A levendula csodálata

Kikísérleteztem egy nagyszerű sütit,amivel eddig mindenkit sikerült meglepnem és levennem a lábáról. Különlegessége, hogy fűszerként levendula került bele, és ez sokak számára szokatlanul hangzik. Amikor sül a süti, olyan illat terjeng a lakásba, hogy az leírhatatlan. És az íze magáért beszél. Totti barátom szerint olyan, mintha az ember egy virágos mezőbe harapna bele. A kísérletek azt mutatják, hogy a sütés másnapján még finomabb, amennyiben megéri a másnapot.
Mérőedény egy 2.5 dl-es bögre volt. Íme a recept: 10 dkg lágy margarint vagy vajat keverj habosra 1 bögre cukorral. Adj hozzá két darab tojást, 1 csomag vanillin cukrot. Keverd ezt is habosra. Ekkor mehet bele 1 kispoharas kefír vagy natúr joghurt és 1 dl tej. Ha elkeverted, mehet bele 1 és negyed bögre liszt, amibe előzetesen keverj bele 2 teáskanál szódaport. Ezután hozzáadjuk a szárított levendulavirágot (2-3 tk) és egy citrom reszelt héját. Alapos kidolgozás után sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és mehet az előmelegített sütőbe 180 fokra.
Amivel meg lehet bolondítani: diós változatnál negyed diószemeket szórunk rá. Lehet bele csokidarabokat is keverni. Gyümölcsös változatnál mehet rá barack, ribizli,eper, málna, cseresznye. És kakaóport is keverhetünk a tésztába. A tepsi mérete 20x30cm. Fontos, hogy élelmiszertisztaságú levendulát használjunk. A legjobb, ha patikában vesszük a teának való szárított levendulavirágot, de ha van otthon a kertben friss levendulánk, használjuk azt.
 Cseresznyés-kakaós
 Diós-kakaós

 Csokis-diós
 Diós-barackos
Epres-ribizlis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése